Аморальність котра не карається 2. Або як студенти не шанують старших!

Аморальність котра не карається 2. Або як студенти не шанують старших!

 |   | 

imageЧи маємо ми право на вияв неповаги до старших?
Споконвіку закарпатці вірили і шанували Господа Бога нашого. Та чи цінуємо ми і сповідуємо слово Боже?
У наш час, на жаль, доволі часто можна зустріти молодих людей, які їздять в громадському транспорті, вдаючи, що не бачать бабусю чи дідуся, котрі стоять біля них. Дехто вважає, що старенькі не заслужили на вільне місце, а іншим просто лінь стояти. Та чи пам’ятає молодь, будучи християнами, про що говорить Біблія? Певно ні, бо там можна знайти багато настанов про вияв поваги до старших. Зокрема мова йде про те, що прояв любові до людей похилого віку був священним обов’язком тісно пов’язаним з підкоренням Богові. Мойсей так казав своєму народові: «Перед лицем сивизни встань, і вшануй лице старого, і будеш боятися Бога свого».
Якщо у молоді ще є шанс стати краще, то чи є він у водіїв, котрі свідомо не зупиняються там, де лише стоять пенсіонери. Вони говорять, що мають ліміт на перевезення пільговиків, а люди похилого віку часто цього не розуміють і забирають вільні місця, а простіше кажучи – 3 гривні від перевізника. Звичайно, наша держава не ідеальна, але хіба це не привід нам самим стати краще? Невже з цього нема виходу? Вся проблема в тому, що ніхто з водіїв не думає про те, що у свій час може опинитися на тому самому місці, є сумнів, що тоді цей вчинок ними буде схвалений як позитивний. 90% тих дідусів і бабусь, котрим довелося дивитися вслід за автобусом, не будуть проклинати водія, вони попросять допомоги у Господа і Він допоможе. Їм пощастило з тим, що їх вчили поважати слово Боже, а сучасне покоління занадто «самостійне».
Кожен з нас неодноразово чув на власні вуха як молоді люди на роботі дозволяють собі розмовляти із старшими. Найбільш прикро коли це державна установа. Тут молодь дозволяє собі виставляти за «дурних» бабусь і дідусів, котрі не бачать «куди записати», «де можна взяти», «чи можете мені допомогти» і т.д. Невже ми забули що таке ввічливість? Подібні ситуації можна зустріти і на ринках, в магазинах, навіть на вулиці.
Важливо пам’ятати, що нас завжди будуть оточувати люди старші за нас, не лише за віком, а і за життєвим досвідом, розумовими здібностями та хорошими вчинками. Повагу до них треба виявляти кожен день, не тільки словесно, а перш за все діями. Так само треба любити і поважати Господа, згадувати про нього не лише тоді, коли потребуємо допомоги, а у всіх своїх вчинках. Прислухайтесь до своїх батьків, коли ті просять вас йти до церкви, молитися, любити Бога і поважати старших. Навчіться, нарешті, сприймати ці речі серйозно!

(Переглядів: 168 )

Читати більше

Архієпископ Феодор звершив Богослужіння в день престольного свята Мукачівського кафедрального собору 5 серпня у день пам’яті чудотворної ікони Божої Матері «Почаївської» Високопреосвященніший Феодор, архієпископ Мукачівський і Ужгородський за великої ...
Духовенство краю взяло участь в урочистостях до Дня Перемоги в Ужгороді 9 травня в обласному центрі Закарпаття відбулися урочистості з нагоди 73-річниці перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Керівники області та ...
Введення в храм Пресвятої Богородиці (рос.) Введение во храм Пресвятой Богородицы — праздник, который пришел к нам из Церковного Предания. В этот день христиане вспоминают, как святые Иоаким и...

Про автора

Залишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов'язкові поля позначені *