Четвертий тиждень Великого посту – про що не забути

Четвертий тиждень Великого посту – про що не забути

 |   | 

Четверта седмиця Великого посту в 2018 році – з 12 по 18 березня. Що потрібно встигнути на цьому тижні – розповідає «Правмір».

У понеділок, середу і п’ятницю цієї седмиці на службах здійснюється поклоніння Хресту. У п’ятницю по закінченні часів, перед Службою Божою, Хрест відноситься у вівтар. Вся четверта седмиця називається Хрестопоклонною.

У середу, 14 березня, і п’ятницю, 16 березня, Четвертої седмиці, як і всіх інших тижнів Святої Чотиридесятниці, звершується Літургія Передосвячених дарів.

У суботу Четвертої седмиці, 17 березня звершується заупокійна служба – це остання, третя, субота особливого поминання покійних.

Багато віруючих вже встигли взяти участь в Таїнстві Соборування, яке в більшості храмів проходить саме в піст. Але ще є час соборуватись – заради зцілення душі і тіла. Детальніше про Таїнство, його сенс і як до нього приступити ми вже писали. 

Цього тижня піст долає свій екватор, а в неділю, 18 березня, день пам’яті преподобного Іоанна Лествичника, “який зробив спробу нам показати, як з глибини гріховної, з нашої немочі, з нашої недосконалості ми можемо вирости в повну міру тієї святості, яка нам запропонована Хрестом і любов’ю Господньою. Коли перед нами постає питання, що ж робити, перед нами постають тисячами і свідки  того, як вчинити і що зробити “, говорить митрополит Антоній Сурожський.

Головне творіння преподобного Іоанна, “Лествиця”, особливо шанується ченцями, але і миряни намагаються ще раз перечитати “Лествицу” в дні Великого посту. Це вчення про сходження до Господа, коли християнське зростання і успіх досягаються через подвиги.

Якщо з боку Господа подається людині на шляху до Царства Божого благодать, то з боку людини потрібна самовідданість і праця. “Лествиця” складається з тридцяти слів (глав), як би ступенів, – за кількістю років Господа Ісуса Христа до виходу Його на проповідь.

 

 

(Переглядів: 8 )

Читати більше

Престольне свято с. Синевирська Поляна 12 липня, в день пам’яті святих первоверховних апостолів Петра і Павла своє престольне свято відзначає православна церковна громада села Синевирська П...
Пасхальне послання Блаженнішого Митрополита Онуфрія Христос Воскрес! Цими священними словами поздоровляю усіх Вас, боголюбиві Архипастирі і Пастирі, благочестиві іноки та інокині, дорогі брати і сестри...
На «UA: Першому» вийдуть нові релігійні програми У Національній суспільній телерадіокомпанії України розроблять два формати програм, в яких братимуть участь представники релігійних організацій. Вос...

Про автора

Залишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов'язкові поля позначені *