Актуальний коментар

Позиція Церкви: чи можна їсти яблука до Яблучного Спаса?

В цьому році багато плодових культур дозріли раніше звичного терміну. Спекотна погода і рясний полив посприяли цьому. Дозріли і яблука. Від деяких віруючих можна почути питання, чи можна їсти дозрілі яблука, не чекаючи Яблучного Спаса? Давайте розберемося.

Дуже часто далекі від Церкви люди надають освяченню плодів магічні властивості, що є помилкою.

Сенс освячення в день Преображення Господнього (Яблучного Спаса) полягає тільки в тому, що ми приносимо Богу первістків нового врожаю, плоди своєї праці, таким чином, прославляючи Господа, Подателя всіх дарів і благ.

У нашому регіоні освячують яблука, як найпоширенішу плодову культуру.

У Палестині, наприклад, свято Преображення припадав на момент дозрівання винограду, який і приносили для освячення, тим самим благословляючи новий урожай, з якого робили вино для Євхаристії.

Основний сенс – принести Богу все перше і краще.

Типікон наказує утримуватися від куштування яблук тільки до їх освячення. І сенс цього розпорядження полягає не стільки в утриманні від плодів на певний період, скільки в тому, щоб перші початки врожаю спочатку обов’язково посвятити і тільки після цього споживати.

У деяких монастирях є традиція освячувати плоди першого врожаю відразу, як тільки вони дозріють, і після цього споживати їх за трапезою, не чекаючи свята Преображення.

На запитання відповідав митрополит Антоній, керуючий справами Української Православної Церкви для видання “АиФ”. 

Переклад на українську мову здійснено редакцією “Закарпаття релігійне”

(Переглядів: 30 )