Сьогодні бабин вечір! Як святкувати?

 |   | 

З появою вечірньої зорі, як і на Святвечір, сідали до родинної трапези. На вечерю подавались такі ж пісні страви, як і на «першу коляду». Перш ніж сісти до вечері, хату обкурювали ладаном і зіллям, скроплювали всі її закутки свяченою водою, заїдаючи при цьому ритуальним печивом —. паляницею чи пирогом. На стінах усіх приміщень вивішували паперові хрестики або рисували їх крейдою чи тістом, замішаним на освяченій у церкві воді. Після такого обходу господи щільно зачиняли двері й, помолившись, сідали до столу. Вечеря відбувалася так, як і на Святвечір. Але, на відміну від першої, з цією вечерею пов’язаний звичай «проганяти кутю».

Після вечері, як і в різдвяні дні, ходили по хатах щедрувальники.

Ніч під Водохреща була сповнена всяких чудес. Худоба, згідно з народним повір’ям, розмовляє між собою. Але той, хто підслухав би щось із цих розмов, мусив би померти. Чарівною стає і вода в криницях чи потоках. Ось чому колись старші члени родини не спали в ту ніч. Як тільки проспівали опівночі півні, вони бігли до потоку чи річки набрати цілющої води. За народним повір’ям, той, хто буде першим і замість води набере вина, відразу після смерті потрапить на небо. Набрану опівночі воду зберігали за образами на випадок поранення або тяжкої недуги.

(Переглядів: 48 )

Читати більше

Вихованці недільної школи з Руського Поля молилися на Говерлі за Україну Вихованці недільної школи Свято-Вознесенського храму с. Руське Поле, що на Тячівщині, напередодні свята Дня Конституції підкорили найвищу точку Україн...
Дитячий релігійно-тематичний захід “Збудуємо Храм у своїй душі” до дня Собору Архістратига Михаїла 22 листопада 2015 року , з благословення єпископа Ужгородського і Закарпатського УПЦ КП Варсонофія ( Руднік ) в Храмі Свято-Рождества Богородиці с.Пил...
Єпископ Варсонофій відвідав військових з 128-ї Закарпатської ОГПБр в зоні проведення АТО. З благословення Святійшого Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета , єпископ Ужгородський і Закарпатський Варсонофій з 20 по 26 липня 2017...

Про автора

Залишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов'язкові поля позначені *