«ТОП-12 справ до Різдва»

«ТОП-12 справ до Різдва»

 |   | 

Ось вже на порозі і Різдвяний піст. Здавалося б, тільки недавно ми колядували, аж тут вже нові коляди грядуть 🙂 Ну, а перед радісними різдвяно-новорічними святами годиться підготуватися. Щонайголовніше – внутрішньо.

Кажуть те, що написано – куди краще вимальовується і закарбовується в нашій голові. Особливо, якщо доводиться попрацювати над самими собою. Тому ми вирішили і спробували виокремити ТОП-12 справ (на зразок 12-ти страв до Святвечора :-)), які вкрай важливо здійснити або хоча б дати початки для особистісних змін, під час Різдвяного посту.

Звісно, кожний особисто знає на що слід звернути увагу у «своєму» пості – чи на утримання довгого язика, чи на заздрісливе око, а чи на поборення егоцентризму. В наступних же тезах ми намагалися сконцентрувати те, що прибавить нам любові. Бо ж піст є певним засобом до головнішого – спасіння душі через набуття, хоч відблиску божественної любові.

При цьому також не забуваймо, що власний план чи то пак стратегія, навіть у благих цілях можуть дати крах, якщо занадто понадіємось на свої сили. Тому покладаючись на Божу допомогу, спробуймо стати ближчими до Господа і підготувати Новонародженому Богомладенцю найдорожчий подарунок – своє серце, очищене і сповнене любові.

  1. Знайдіть час на уважну молитву. Візьміть за правило не пропускати та не скорочувати ранкові і вечірні молитви. Відтак потроху моліться те, що до душі – короткі молитви, канони, акафісти. Читайте щодня хоча б невеликі уривки з Євангелія та Псалтирі. А, основне, згадуйте про присутність Божу якомога частіше.
  2. Підготуйтеся до сповіді та Причастя. Подумайте й дайте оцінку своїм вчинкам. Знайдіть те, що завдає шкоди вашій душі. За благословенням архієрея, в піст до даних Таїнств можна приступати чим частіше – за бажання, й щотижнево. Однак вирішуйте ці моменти, орієнтуючись на власний душевний стан і думку духівника.
  3. Пробачте свого неприятеля. Будь-які намагання вдосконалюватись у духовному плані, не дадуть вам плодів, якщо в серці носитимете камінь на ближнього. Навіть, якщо явна провина саме іншого. Знайдіть можливість поговорити й висловитися з такою людиною, пробачте і не тримайте злоби.
  4. Відмовтеся від інтернету на кілька днів. «Просиджування» в мережі відбирає від нас купу часу, який можна застосувати на добрі справи чи банальне приділення уваги домашнім членам сім’ї. Загалом за кілька днів «мережевого посту» відчуєте надзвичайний приплив сил і енергії. Не вірите? Проекспериментуйте! А якщо ваша робота не пов’язана напряму з інтернетом – радійте, бо ж виконати цей пункт буде куди легше.
  5. Доробіть справи, які відкладаєте вже півроку. Так-так, подібні речі свідчать про вашу відповідальність як християнина. До речі, чимало вірників свідчать, що як розпочинається піст, все йде наче по маслу – молитва і піст очищують думки, посилюють мислення, відтак все сприяє до позбуття від різноманітних «боржків».
  6. Відвідайте соціальні заклади на зразок будинку людей старшого віку, дитячих інтернатів чи лікарні. Принесіть особам з важкою життєвою ситуацією якийсь гостинець, потрібні речі чи тепло свого серця із розмовою тет-а-тет.
  7. Накорміть бездомного. Не бійтеся, хто як на вас дивитиметься. Відділіть частинку зі своїх харчів бідним людям – їх є багато як при храмах, так і загалом по місту. Зробіть це не для «галочки», а з усвідомленням, як обездолений цього потребує.
  8. Влаштуйте ревізію одягу та взуття. Подаруйте комусь те, що не носите.
  9. Утаємничте зроблене добродіяння. Грудень – той місяць, коли всі говорять про благочинність й милосердя. Однак, на жаль, в сучасності це виявляється доволі не в тому виді, в якому мало б бути. Фотозвіти, бесіди один з одним та й самозахоплення від того «який (а) я добрий (а) – звичні речі, що анульовують наші почини в добродійності. Пам’ятайте, Богу приємні та нам йдуть на користь ті добрі справи, що зроблені й залишаються таємними суцільно.
  10. Відпустіть те, що вас тривожить внутрішньо. Позбувайтеся в пості всього зайвого, в тому числі думок і переживань, що вас пригнічують. Не зациклюйтесь на негативі, пропускайте повз себе.
  11. Не залишайте передсвяткові клопоти на канун празника. Господині звикли, що «кульмінація» Різдва Христового припадає на 6 січня – день Навечір’я, коли в храмах богослужбово відбувається головна підготовка до Народження Богомладенця. Зробіть заготовки до столу на день раніше, не позбавляйте себе духовного налаштування, що дасть по-справжньому пережити Різдво.
  12. Подякуйте Богу. Щирим серцем віддайте подяку Новонародженому Спасителю за ще один прожитий рік, за пройдений піст і Його безмежну Любов, що пронизує кожну хвилину вашого життя.

Ольга Палош 

(Переглядів: 16 )

Читати більше

А давайте-но напишемо своє Євангеліє!?   «Слів недостатньо, щоб змінити людину …»: (Блаженна Моніка, з кінофільму «Святий Августин») Одного разу, в цьому прекрасному світі,...
«Зупинись на мить, бо це «тепер»! Здавалося б, що назва звучить, як лого якоїсь компанії, акції чи девіз окремої людини. Та ні, це трошки інше… Спробуємо це відкрити з іншого ракурсу....
«Адаме, де ти?» (думки про Рай, Голгофу і присутність Бога в нашому житті) В дні Страстного тижня кожен із нас більше повинен заглядати у зеркало свого єства і шукати в собі те, що щодня розпинає Бога, те, що паплюжить в на...

Про автора

Залишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов'язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

x Shield Logo
This Site Is Protected By
The Shield →