Цьогорічну Хресну дорогу для Папи Франциска склали учні римського ліцею

Цьогорічну Хресну дорогу для Папи Франциска склали учні римського ліцею

 |   | 

За повідомленнями видання Радіо Ватикану, Папа Франциск доручив приготувати тексти для цьогорічної Хресної дороги в Колізеї групі учнів римського ліцею під керівництвом їхнього вчителя релігії Андреа Монди, письменника та есеїста, дипломованого в релігійних науках та юриспруденції.

П’ять років тому схожу ініціативу проявив Папа Венедикт ХVІ, з доручення якого текст Хресної дороги приготувала ліванська молодь під проводом маронітського Патріарха Блаженнішого Бшари Бутроса Раї, що представила переживання і надії народів Близького Сходу.

Цього року вчитель Андреа Монда зібрав у себе вдома групу ліцеїстів, що мають різний досвід віри, аби разом прочитати євангельські уривки, в яких описується Хресна дорога Ісуса Христа. Тоді кожен поділився роздумами про те, що його найбільше вразило: хтось говорив про момент зустрічі Ісуса з Веронікою, хтось інший – про Симона з Киринеї. Таким чином юнаки і дівчата розподілили між собою 14 стацій Хресної Дороги.

«Я попросив молодь, щоб вони були самі собою, – зазначив Андреа Монда в інтерв’ю для “VaticanNews”, – щоб не намагалися писати богословські тексти, аби не дозволили, щоб їх відволікала думка про те, що їх будуть транслювати засоби комунікації в усьому світі, і що вони будуть перед Папою Франциском». За словами вчителя, він порадив їм, натомість, уявляти, що вони в Єрусалимі, тієї п’ятниці дві тисячі років тому.

У чотирнадцятьох роздумах молодь звернула увагу на різні моменти Хресної Дороги, як, наприклад, несправедливість засуду Христа і парадокс хреста, який можна сприйняти як засіб спасіння тільки завдяки вірі. У текстах присутні також цікаві нові думки про Христові страждання: в одній з медитацій йдеться про те, що підведення Христа на ноги після кожного падіння – це провіщення Воскресіння, знак сили Христа, що не залишає останнє слово смерті; в іншій медитації молодь описує момент, коли з Христа знімали одяг, пригадуючи про ситуацію багатьох мігрантів, яких позбавляють всього, але які не втрачають гідності, бо ні в кого не можна відібрати гідність; і, врешті, в роздумуваннях про таємницю смерті на хресті, йдеться про те, що наше суспільство намагається уникати теми смерті.

Основна ідея текстів цих роздумів полягає в тому, що молодь прагне, щоб їх супроводжували на життєвій дорозі, а не осуджували чи жаліли. Щоб їх супроводжував Христос, Якого вони зустріли на Хресній дорозі, Який падає і страждає, і Який, бувши покинутим і самотнім, може добре зрозуміти життя підлітків і молоді, які змушені виходити назустріч труднощам світу без твердої основи. На сторінках цьогорічної Хресної дороги є все те, чого прагне сьогоднішня молодь: діалогувати, бути вислуханими і спілкуватися.

Нагадаємо, Хресна дорога на чолі з Папою Франциском відбудеться в римському Колізеї у Велику П’ятницю, 30 березня 2018 року.  

(Переглядів: 10 )

Читати більше

У Австралії хочуть скасувати таємницю сповіді і зробити целібат для католицьких священиків добровільним В Австралії королівська комісія видала 17-томний звіт за підсумками 5 років вивчення ситуації зі зловживаннями і злочинами, вчиненими в країні проти д...
Предстоятель УПЦ Блаженніший Онуфрій відзначив День Ангела (фото, відео) 25 червня Церква Христова молитовно вшановує пам’ять преподобного Онуфрія Великого (IV). Цього дня Предстоятель Української Православної Церкви, Блаже...
Коментар щодо православних “цибульок” на церкві Святої Анни в селі Буківцьово У мережі Інтернет на реставрацію церкви Святої Анни в селі Буківцьово з’явилась реакція ужгородського дизайнера Олега Олашина. Він, зокрема, стверджує...

Про автора

Залишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов'язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.