Як правильно відноситися до грошей?

Як правильно відноситися до грошей?

 |   | 

Яке відношення до грошей є правильним? 20 квітня Церква згадує преподобного Серапіона, який гроші вважав “нічим”. На питання сайту «ФОМА в Україні» відповів православний місіонер і мандрівник, настоятель храму на честь ікони Божої Матері «Іверська» в м. Дніпро, протоієрей Микола Несправа.

До грошей потрібно ставитися просто, як до інструменту, засобу.

Перш за все, у нас є слова Ісуса Христа: «Не можна служити двом панам … – Богу і мамоні» (Мт. 6:24). Тут вказується на два різних вектора життя: слово «Бог» має на увазі духовність (тобто служіння Богу – «Бог є дух», Ін. 4:24), «мамона» – багатство.

Але слова Спасителя не значать, що людина повинна кинути все і не займатися сім’єю, роботою. Навпаки! Апостол Павло пише: «Якщо хтось не хоче працювати – той не їсть» (2 Сол. 3:10). Він ніби мотивує християн до праці.

Також є дуже цікава фраза в «Дідахе» (або «Вчення дванадцяти апостолів», ІІ століття). Автор цієї однієї з найдавніших, що дійшли до нас ранньохристиянських пам’яток вчить: якщо у тебе хтось знаходиться більше трьох днів і не бажає працювати – прожени його, хай буде він тобі, як христопродавець.

Тобто з давніх часів в християнській Церкві благословляється праця. Але вона не є самоціллю, праця – це інструмент, необхідний для того, щоб підтримати матеріальне становище.

Тому потрібно прагнути працювати, але при цьому мати правильну мотивацію. Пам’ятайте слова О. Генрі: «Головне не дороги, які ми вибираємо, а те, що всередині нас змусило вибрати ці дороги»? Питання не в «дорозі» – багатстві, грошах, – а в тому, що всередині тебе, заради чого ти їх заробляєш. Якщо мета – задоволення твоєї похоті, прагнень – це гріх. Якщо ти замикаєшся тільки на зароблянні грошей -гріх. Якщо для тебе це – інструмент для самореалізації, реалізації соціальних і духовних проектів, зростання, то це добре.

У нашій Церкві є юродиві, мученики, преподобні нестяжателі. І в той же час у нас величезний сонм святих багатих людей: ктиторів, будівельників …

Я свого часу писав монографію по економіці. Перед тим, як почати, задав собі питання: «Чи потрібно мені цим займатися, адже це, начебто, не священицька справа?» Але мені чомусь згадався преподобний Лука, економ Печерський. Він безпосередньо займався фінансовими справами (економією) монастиря і при цьому зберіг свій внутрішній світ, чистоту серця і досяг святості.

 

(Переглядів: 11 )

Читати більше

Архієрей УПЦ звернувся до вірників з приводу спалаху кору в Україні Вакцинація є виключно вибором батьків, священик не повинен впливати на рішення про щеплення – архієрей УПЦ. Про це йдеться у відповідному розпоряджен...
Чи буде підписано Конкордат між Україною і Апостольським Престолом? Така інформація нещодавно зявилася у вітчизняних ЗМІ. На прохання інтернет-ресурсу CREDO, ситуацію прокоментував Апостольський нунцій в Україні архиєп...
УКРАЇНСЬКИЙ АСПЕКТ ВІЗИТУ КАРДИНАЛА П’ЄТРО ПАРОЛІНА ДО РОСІЇ Анатолій БАБИНСЬКИЙ Візит Держсекретаря Ватикану до Росії – подія, яка провокувала чимало інтригуючих повідомлень в світових і українських медіа....

Про автора

Залишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов'язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.