Як правильно відноситися до грошей?

Як правильно відноситися до грошей?

 |   | 

Яке відношення до грошей є правильним? 20 квітня Церква згадує преподобного Серапіона, який гроші вважав “нічим”. На питання сайту «ФОМА в Україні» відповів православний місіонер і мандрівник, настоятель храму на честь ікони Божої Матері «Іверська» в м. Дніпро, протоієрей Микола Несправа.

До грошей потрібно ставитися просто, як до інструменту, засобу.

Перш за все, у нас є слова Ісуса Христа: «Не можна служити двом панам … – Богу і мамоні» (Мт. 6:24). Тут вказується на два різних вектора життя: слово «Бог» має на увазі духовність (тобто служіння Богу – «Бог є дух», Ін. 4:24), «мамона» – багатство.

Але слова Спасителя не значать, що людина повинна кинути все і не займатися сім’єю, роботою. Навпаки! Апостол Павло пише: «Якщо хтось не хоче працювати – той не їсть» (2 Сол. 3:10). Він ніби мотивує християн до праці.

Також є дуже цікава фраза в «Дідахе» (або «Вчення дванадцяти апостолів», ІІ століття). Автор цієї однієї з найдавніших, що дійшли до нас ранньохристиянських пам’яток вчить: якщо у тебе хтось знаходиться більше трьох днів і не бажає працювати – прожени його, хай буде він тобі, як христопродавець.

Тобто з давніх часів в християнській Церкві благословляється праця. Але вона не є самоціллю, праця – це інструмент, необхідний для того, щоб підтримати матеріальне становище.

Тому потрібно прагнути працювати, але при цьому мати правильну мотивацію. Пам’ятайте слова О. Генрі: «Головне не дороги, які ми вибираємо, а те, що всередині нас змусило вибрати ці дороги»? Питання не в «дорозі» – багатстві, грошах, – а в тому, що всередині тебе, заради чого ти їх заробляєш. Якщо мета – задоволення твоєї похоті, прагнень – це гріх. Якщо ти замикаєшся тільки на зароблянні грошей -гріх. Якщо для тебе це – інструмент для самореалізації, реалізації соціальних і духовних проектів, зростання, то це добре.

У нашій Церкві є юродиві, мученики, преподобні нестяжателі. І в той же час у нас величезний сонм святих багатих людей: ктиторів, будівельників …

Я свого часу писав монографію по економіці. Перед тим, як почати, задав собі питання: «Чи потрібно мені цим займатися, адже це, начебто, не священицька справа?» Але мені чомусь згадався преподобний Лука, економ Печерський. Він безпосередньо займався фінансовими справами (економією) монастиря і при цьому зберіг свій внутрішній світ, чистоту серця і досяг святості.

 

(Переглядів: 15 )

Читати більше

Митрополит Онуфрій звернувся до вірників УПЦ щодо “Маршу рівності” у Києві ЗВЕРНЕННЯ ПРЕДСТОЯТЕЛЯ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ ДО ВІРНИХ ЧАД ТА ПРЕДСТАВНИКІВ КИЇВСЬКОЇ МІСЬКОЇ ВЛАДИ З ПРИВОДУ ПРОВЕДЕННЯ  «МАРШУ РІВНОСТІ»...
Як правильно поминати покійних Напередодні Радониці (17 квітня), пасхального поминання покійних, офіційний сайт Української Православної Церкви пропонує читачам повчання про правиль...
Як правильно проводити батьківську суботу? Батьківська субота — узагальнене поняття дня посиленого поминання покійних. Цього дня вся повнота Церкви молиться за упокій душ померлих православних...

Про автора

Залишіть коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов'язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

x Shield Logo
This Site Is Protected By
The Shield →